Inge Zwijnenberg van Rabobank Flevoland over het traineeprogramma

Home / Blog / Inge Zwijnenberg van Rabobank Flevoland over het traineeprogramma

Inge Zwijnenberg van Rabobank Flevoland over het traineeprogramma

“Trainees die elkaar én de organisatie beter maken. Jong, enthousiast en creatief, met maximale impact in de veranderende markt waarin banken actief zijn.” Vertelt Inge Zwijnenberg, voorheen directeur Bedrijven van Rabobank Noord en West Twente. Samen met FBD heeft zij in Twents verband een traineeship opgezet. “FBD weet wat er nodig is om de mensen op te leiden en organiseert het traineeship.”

Inge Zwijnenberg maakt al enkele jaren gebruik van de financiële professionals van FBD als ze FBD-directeur Michel Strikker in 2011 een specifieke, andere vraag stelt. Namelijk of hij samen met haar een traineeprogramma wil opzetten. Het idee was om hoogopgeleide professionals de kneepjes van het bankvak bij te brengen, waarbij ze in relatief korte tijd kennismaken met verschillende taken, afdelingen en vestigingen. De strategie was om jonge mensen te blijven boeien en binden, zodat er minder of geen inhuur meer nodig is.


Elke dag beter
En zo geschiedde. Rabobanken en FBD gingen aan de slag. “Ik wilde verschillende mensen bij elkaar brengen, om zo te bouwen aan een lerende organisatie”, vertelt Zwijnenberg. “Daarmee krijg je een beter resultaat, daar ben ik van overtuigd. Altijd blijven leren is goed voor jezelf, je omgeving en je klanten. Je geeft dat door, ook aan je collega’s. Als je als bedrijf alleen voor winstmaximalisatie gaat, dan is dat heel ééndimensionaal. Elke dag samen beter worden, dat is de bedoeling.” Ieder jaar in september start er een groep van circa twaalf trainees aan het programma. Het traineeprogramma duurt één jaar en is echt een co-productie, benadrukt Zwijnenberg. Niet alleen FBD, maar ook andere Rabobanken zijn er bij betrokken. Bankmedewerkers van verschillende locaties maken kennis met verschillende afdelingen en werkzaamheden.


Samen sterker
Behalve dat de trainees praktijkervaring opdoen, volgen zij ook opleidingen. De klassikale elementen versterken het lerend effect enorm, weet Zwijnenberg. “De deelnemers hebben echt iets aan elkaar. Overigens ontstaat er ook onderling enige competitie en dat heeft ook een positief effect op het niveau van de trainees.” Samen zijn de trainees sowieso sterker dan alleen. “In het verleden kwamen medewerkers hier soms toch wat verloren binnen. Dan gingen ze op in het geheel. Vanuit het traineeship is dat heel anders.” Coaching, ook individueel, is eveneens een belangrijk onderdeel van het traineeship. Het plan hiervoor hebben Rabobank en FBD samen gemaakt. FBD bewaakt dit. “Heb je voldoende, gestructureerde aandacht voor je collega’s? Daar gaat het dan om. En het werkt.”


Aangescherpt en verbeterd
In de loop der jaren is het gehele concept steeds verder aangescherpt en verbeterd. Het type bankmedewerker in het traineeship is ook veranderd. “Jonge mensen met enthousiasme hebben we nodig bij de bank, zeker in de huidige tijden waarin veel verandert.” In een organisatie met krimp – afgelopen jaar is de organisatie teruggegaan in personeel – is het juist belangrijk om jonge mensen aan te trekken, stelt Zwijnenberg. “Mensen met nieuwe, creatieve ideeën zijn erg belangrijk. We hebben frisheid nodig. Als ik het enthousiasme bij de trainees zie, dan word ik daar zelf ook heel enthousiast van.” Tegelijkertijd benadrukt Zwijnenberg dat het programma niet per se het gevolg is van de veranderingen waar de sector de laatste jaren al mee te maken heeft gehad. “Een lerende organisatie is in alle omstandigheden goed. Het gaat erom dat je samen bouwt en openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Dat laatste is natuurlijk wel heel actueel.”
WO-opgeleid en sociaal vaardig
De gemiddelde bankmedewerker is ook ‘zwaarder’ geworden. Het gros is WO-opgeleid. “We hebben eigenlijk geen mensen meer in dienst die analytisch niet sterk zijn. Dat is nodig wanneer het complex wordt en dat is zeker bij zakelijke klanten nogal eens het geval. Je moet dan heel snel kunnen schakelen.” Sociale vaardigheden zijn echter zeker zo belangrijk. “Je hebt alleen nog een toekomst wanneer je van je van klanten houdt. We hebben mensen nodig die samen met de klant de droom van de klant waarmaken. Bankmedewerkers die in staat zijn op een gelijkwaardig level in discussie te gaan. Ze moeten dienstverlenend zijn, maar wel durven adviseren en niet te gemakkelijk ja knikken.”


FBD kijkt vooruit
Omdat de financiële wereld nog niet uitveranderd is, is het zaak vooruit te kijken. “Dat doet FBD ook voor ons. Zij stellen zich de vraag: hoe verandert de wereld? Wat voor competenties hebben we nu nodig en in de toekomst? Zij weten wat er leeft in het vakgebied en maken bovendien de juiste match. Dat is hun specialisme, waardoor ze altijd goede mensen leveren. Als je bij FBD werkt, moet je er ook écht voor gaan.” Zwijnenberg is sinds de start van de samenwerking altijd goed bediend, zegt ze. “FBD ontzorgt ons. Ze weten wat er nodig is. In de markt, maar ook binnen onze organisatie. Bovendien is FBD eerlijk," zegt Zwijnenberg. “Als ze een keer iemand níet kunnen leveren, zijn ze daar eerlijk en transparant over.”